Project news
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!

Конкурс проектів «Повсякденне життя в СРСР у період 1980-1991 років».Враження від поїздки вчителя історії Дячок О.Я. - 4 частина

Date: 4 січня 2018 о 17:14, Refreshed 4 січня 2018 о 17:18
795 views

Продовжу розповідь про школу. Щодо розкладу уроків, то в 1-5 класах тут по 4 -5 уроків, а в 6-9 – по 5-6 уроків щодня. Заняття розпочинаються о 8 годині для середньої школи та о 9 – для початкової. До 13 години уроки закінчуються, розпочинаються гуртки, факультативи, група продовженого дня. Харчування у шкільній їдальні – за окрему плату: порції великі, меню обов’язково включає багато м’ясних страв, овочі, фрукти, молоко, соки. І діти все з’їдають!
Майже в кожному класі є асистент вчителя. Він супроводжує дітей з особливими потребами, проте сам термін несе дещо інше змістовне навантаження. Наприклад, асистент закріплений за хлопчиком-циганом, щоб прискорити процес адаптації дитини у шкільному колективі. Яскраво вираженої інклюзії ми не помітили, хоча за рівнем старанності на уроці діти, звичайно, різні. А присутність асистента суттєво допомагає вчителю в організації навчального процесу.
Цікавим є підхід вчителя до викладання матеріалу. По-перше, повна самостійність у виборі методик. По-друге, ніхто не вимагає календарних планів – навіть поурочних. Ніяких «відкритих уроків», семінарів, олімпіад-МАНів. Для вчителів існує конкурс «Золотий Амос» – щось схоже на «Вчитель року», але це повністю добровільна справа. Однак навіть при відсутності контролю вчителі стараються самовдосконалюватись, бо буде ота співбесіда з директором, коли потрібно вести мову про свої досягнення.
Pavel Martinovsky є вчителем історії та чеської мови. Він очолює асоціацію вчителів історії Чехії. Дуже цікавий співрозмовник. Представив нам підручники, за якими навчає школярів, показав власні публікації. Йому подобаються навчальні матеріали, де багато ілюстрацій та мало тексту, оскільки вважає, що така подача інформації стимулює вміння розмірковувати та робити висновки. Він та його колеги активно впроваджують проектні методики. І справді, в кожному класі ми бачили учнівські міні-проекти, причому рукописні, а не надруковані – у цьому теж своя логіка: написане краще запам’ятається!
Як заступник директора, він організовує навчальний процес у 6-9 класах (директор – у 1-5 класах). Існує електронний журнал, який має чимало функцій: оцінювання, аналіз, спілкування, заміни уроків тощо. Оцінки виставляються за 5-бальною системою, причому найвищий бал – це 1. Сподобалася додаткова символьна система: смайлики, різнокольорові конвертики, навіть порося… У початковій школі є ще й паперовий щоденник.
Загалом, відвідини школи Vratislavova дали нам більш чітке розуміння впровадження компетентнісного підходу в умовах нової української школи, оскільки те, що у нас планується, вже має тут практичне втілення.

Comments:
Only authorized users can leave comments.